Dzień 6 grudnia klasa 5 a postanowiła spędzić wyjątkowo i bardzo słodko, dlatego udała się do Fabryki Charliego. Na początku otrzymaliśmy garść informacji o plantacji kakaowca i o zasadach produkcji czekolady. Na własne oczy zobaczyliśmy owoc kakaowca z Ekwadoru oraz ziarna kakao. Następnie, gdy już mogliśmy się ubrać w stroje cukiernicze, poczuliśmy się jak w prawdziwej fabryce czekolady. Braliśmy udział w słodkim quizie i kosztowaliśmy różne rodzaje czekolady. Poznaliśmy na czym polega temperowanie czekolady. Na koniec samodzielnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorowaliśmy swoje tabliczki czekolady, pralinki oraz figurki smoka wawelskiego. Te wszystkie słodkości dodatkowo ozdobione różnymi bakaliami wyglądały przepięknie. Zapakowaliśmy nasze małe dzieła sztuki cukierniczej i szczęśliwi wróciliśmy do szkoły. W drodze powrotnej towarzyszył nam cudowny zapach czekolady.