W poniedziałek 30 września 2024 r. uczniowie z klasy II a i III a pojechali wraz wychowawcami na wycieczkę do Zubrzycy Górnej. Dzieci miały okazję zobaczyć Orawski Park Etnograficzny. Jest to malowniczo położony Skansen u stóp Babiej Góry, we wsi Zubrzyca Górna. Celem wycieczki klasy IIa była nauka pieczenia tradycyjnego chleba. Dzieci w sieni zobaczyły, jak cepami młóci się zboże, żeby uzyskać ziarna, potem jak należy je przesypywać przez wielki przetak, aby zostało prawidłowo oczyszczone. Część ziaren została stłuczona, a inna część zmielona w kamiennych żarnach. Następnie Pani Przewodnik wraz z uczniami wyrabiała ciasto z mąki, cukru, soli, sody oczyszczonej oraz wody. Gdy skończyła je wyrabiać, zrobiła pasek średniej wielkości i pokroiła go nożem na kawałki. Dzieci dostały po kawałku ciasta, z którego miały uformować placuszek. Takie placuszki - moskole pani kładła na rozgrzany piec. Żeby nie tracić czasu w trakcie pieczenia dzieci poznały historię życia tradycyjnej rodziny żyjącej w dawnych czasach. Kiedy moskole były gotowe do spożycia, dzieci usiadły przy wielkim stole. Dostały po jednym placuszku i kubeczku zbożowej kawy. Po skończonym posiłku dzieci podziękowały Pani Przewodnik.
Natomiast uczniowie z klasy IIIa uczestniczyli w warsztatach na temat: „Jak to z lnem było”. O wyborze tematu zadecydowała jego istotna rola w gospodarce dawnej Orawy. Dzieci poznały szerokie zastosowanie lnu - wyrabiano z niego płótno, robiono powrozy, a z nasion wytłaczano tak bardzo potrzebny w gospodarstwie domowym olej. Pani Przewodnik opowiadała uczestnikom zarówno o znaczeniu lnu, jak i całym procesie jego obróbki, lecz przede wszystkim Pani Przewodnik pokazywała jak len rafać, tłuc, międlić i czesać tak, aby ze słomy lnianej uzyskać piękne, wyczesane włókno, które pozostało jako pamiątka z pobytu w Skansenie. Gdy pani skończyła pokaz każdy z uczniów przystępował do tych czynności samodzielnie pod czujnym okiem Pani Przewodnik, a po zakończeniu całego procesu zabrał ze sobą swoje dzieło.